Der er valg i morgen

Der er valg i morgen

4. juni 2019 0 Af kasperrisager

Den titel har vi glædet os til at kunne skrive i fire år! Eller, i hvert fald i de par måneder hvor aftenerne (og noget af dagene) er gået med at underholde om valg og meningsmålinger.

Men vi er ikke helt færdige endnu. Vi mangler super-bossen: Valget.

Her har I den sidste oversigt over, hvordan sandsynlighederne står ud fra meningsmålingeren. Vi opdaterer dashboard, udforsk og partioverblik hvis vores meningsmålingspushere skulle levere de sidste, men ellers går vi over til dækning af ægte valgresultater.

Hvordan står blokkene?

Lars Løkke Rasmussen valgte at give op i dag, og indse at det bliver umuligt at videreføre den nuværende regering. Han må have checket vores model, for sandsynligheden for at den kunne fortsætte uden at basere sig på D og P er forsvindende. Det kommer ikke til at ske.

Smider man D, (K), P og to færinger i kurven, når sandsynligheden op på 4%. Den modsatte kombi, altså AFØBÅ + 2NA har dermed 96% sandsynlighed for at kunne tælle til 90.

I blokken tidligere kendt som rød blok, har man det luksusproblem at mange forskellige kombinationer kunne komme på tale. Den ægte røde AFØ plus to nordatlantiske ligger kun til 3%, Hvis man tæller Å med, er sandsynligheden 21%. Hvis man tæller B med i stedet for Å, er den rimelig sikker med 82%.

Små partier er også spændende

Dette valg byder på ekstra meget spænding i bunden af rækken. Jeg tør godt vædde på at Klaus Riskær Petersen ikke kommer i nærheden af at blive valgt. Kristendemokraterne står heller ikke godt i forhold til spærregrænsen, men de har chancen for at komme ind på et kredsmandat i Vestjylland. Som vi har skrevet før, er det ikke vildt sandsynligt at de får det, uden at de også får et godt valg nationalt, men det kunne selvfølgelig ske.

Stram Kurs har været for nedadgående i de sidste ugers meningsmålinger, og er 50/50, hvorimod Nye Borgerlige er i den sikre ende omkring 90%. Ingen af dem bliver reddet af kredsmandater.

I og Å er sikre, selvom nogen nævner dem i samme sætning som ‘spærregrænse’. Det synes vi ‘nogen’ skulle holde op med.

Herding?

Vi har før kommenteret at spændet mellem meningsmålinger var ekstraordinært stort. Det ser faktisk ud til at være gået væk over de sidste par dage, så spændet kun er marginalt større end i 2015. Vi kunne godt være en smule nervøse over, om det er et udtryk for herding, altså at institutterne ubevidst retter ind efter hinanden, for at undgå at ligne idioter hvis de skyder forkert.

Som man siger på engelsk: better to fail conventionally than succeed unconventionally. Vores søstermedie (okay, storesøstermedie) FiveThirtyEight har en god artikel om det, og hvorfor det er godt for hvert enkelt institut, men dårligt for institutterne samlet.

Følg os live på valgaftenen

Fra nu af begynder vi at beskæftige os med det faktiske valgresultat. Vi har flikket en model sammen som bruger de optalte kredse til at lave en prognose. Og selvfølgelig med usikkerheder!

Og den bliver efter vores overbevisning lige så god som fjernsynskanalernes, og helt uden at bruge exit polls.

0 Shares