Om os

Menneskene bagved

Kasper Risager har en stærk forkærlighed for modellering, hvilket både kommer fra hans karrierre i fysik, hvor han har en ph.d.-grad i teoretisk partikelfysik og hans senere arbejde som kvantitativ analytiker i finanssektoren. Han har siden sin ungdom været politisk aktiv, specielt når det involverede spændende matematik. Derfor fik han ideen til Hvis der var valg i morgen, hvor meningsmålinger samles og klippes om, så de siger noget om sandsynligheder for udfald.

Sine Zambach er vild med data, og formidling af data, og arbejder som adjunkt i Data Science på CBS. Hun har en skummel fortid som bioinformatiker og forlagsredaktør, og så er hun aktuel med bogen Kvinde kend din kode og aktiv i Coding Pirates og DigiPippi. Hun har siden 2015 været med i Hvis der var valg i morgen, hvor hun blandt andet bearbejder data, laver lækre grafikker og laver pr.

Metoderne bagved

Hvis der var valg i morgen er et forsøg på at formidle usikkerhed og sandsynlighed i en politisk kontekst. Meningsmålinger har i mange år givet deres bud på valgresultater, men man kan efterhånden sige ret meget om, hvordan de rammer og ikke rammer. Ud fra meningsmålingerne kan man derfor sige noget om sandsynligheden for forskellige udfald af et valg, givet hvad meningsmålingerne siger.

I praksis består metoden af, at simulere et stort antal valgresultater som, givet meningsmålingerne, er lige sandsynlige. Det giver et stort antal lige sandsynlige folketing med deres mulige flertal og koalitionsmuligheder. Hvad er sandsynligheden for at S, SF og DF kan danne et alternativt velfærdspolitisk flertal efter valget? Kig på alle de mange folketing, og tæl op, hvor ofte det er tilfældet, så har du et godt bud.

Metoder som denne er meget brugte i finansiel risikostyring, men har i de senere år fundet vej til både politik og sport. Et stort forbillede for Hvis der var valg i morgen er den amerikanske FiveThirtyEight som har været pionér for metoden i USA, hvor det særegne valgsystem til præsidentvalget gør meningsmålinger meningsløse i sig selv.

Du kan finde en kort, men teknisk, metodebeskrivelse her.

Historien bagved

Hvis der var valg i morgen startede til valget i 2015 som en side på Facebook. I 2019 blev det et mere seriøst projekt med hjemmeside, mere SoMe, og en model der var mere gennemtænkt. Den succes gentager vi ved folketingsvalget 2022.

0 Shares