Valgaften live hos os

Valgaften live hos os

3. juni 2019 3 Af kasperrisager

Der er valg om nogle få dage, og nu sidder vores faste læsere helt sikkert og planlægger hvordan de skal få deres informationer i løbet af valgaftenen.

De skal helt sikkert følge med her på siden, og på Facebook/Twitter! Vi har nemlig sat en model sammen som bruger de offentliggjorte optællinger til at forudsige det samlede valgresultat.

Hvad kan I forvente?

I kan allerede nu se lidt af det, vi har til jer ovre på den dedikerede side. Der er sandsynlighedsfordelinger for antal mandater til hvert parti, og der er sandsynlighedsfordelinger for, hvor mange mandater hvert parti får i hver storkreds.

Vi tilføjer lidt mere, men hvis der er noget du synes der mangler, så skriv os en besked på Facebook, Twitter eller her, så ser vi på det.

Vi opdaterer med omkring fem minutters mellemrum når der bliver offentliggjort resultater fra hele kredse. Den første kreds kan forventes omkring 21:45, men vi venter til omkring 22:15 før vi åbner for tallene. Indtil da er fordelingerne nemlig så brede at de ikke rigtig giver mening.

Omkring 22:45 forventer vi, at mandaterne er fastlagt inden for ± 2, og klokken 23:30 er der nok kun usikkerhed om et enkelt mandat tilbage.

Storkredse og kredsmandater

Prognosen gælder også kredsmandater og tillægsmandater, men her har vi et lille forbehold: Modellen er lavet til at fange det samlede valgresultat så godt som muligt, og de præcise storkreds-resultater kan være ret følsomme over for lokale forhold i en enkelt kreds eller to. Derfor skal man tage tallene med et lille gran salt.

Modellen halvvejs forklaret

Den præcise forklaring af modellen holder vi lige ind til kroppen, men hovedidéerne er:

  • Stemmeafgivningen i hver kreds (dem er der 92 af) kan i høj grad forklares ud fra, hvordan hver kreds scorer på fire akser. Hver kreds har en vægt på by<>land-aksen, en anden vægt på arbejder<>småborger-aksen, og så videre.
  • Når de optalte resultater kommer ind, kan vi beregne hvordan den faktiske stemmeafgivning har afhænget af kredsenes scorer på de fire akser. Derved kan vi også lave en prognose for de kredse der ikke er talt op.
  • Men vi er vilde med usikkerhed og simulationer, så baseret på hvor godt sådan en prognose ville have ramt i 2015 simulerer vi 10.000 valgresultater, og bruger dem til at give sandsynligheder
  • Modellen virker på kredsniveau, så der kommer automatisk 10.000 simulerede resultater ud hvor man kan regne kredsmandater, tillægsmandater og hele molevitten.
0 Shares