Sådan står partierne før EP-valget

Sådan står partierne før EP-valget

25. maj 2019 0 Af kasperrisager

Der er valg i morgen! Ikke folketingsvalg, men valg til Europaparlamentet. På baggrud af vores model for folketingsvalget og seneste meningsmålinger, bringer vi en oversigt over, hvordan partierne står før valgstederne åbner.

Socialdemokratiet (A)

Som udgangspunkt kan de godt regne med at få 4 mandater. På en rtigtig god dag (sandsynlighed 5%) kunne de godt lige snige sig op på 5, men så er det også ret sikkert at det er Brexit-mandatet de får. På en dårlig dag kunne de også godt ende på kun 3 mandater (20%) enten fordi valgforbunet med F taber et mandat eller fordi F møver sig op og tager to mandater inden for valgforbundet.

Radikale Venstre (B)

De radikale er i den optimale situation, at de er i valgforbund med Å som bidrager med stemmer, men som ingen chance har for at blive valgt selv. En stemme på Å er derfor en stemme på B. Den store kamp står mellem valgforbundene BÅ og NØ, så det som afgør skæbnen for de radikales 2. mandat, er om BÅ får flere stemmer end NØ.

Konservative (C)

For de konservative, er kampen mest en intern kamp i deres valgforbund med LA og V. Valgforbundet ligger til 4 mandater, og det er lige på kanten om det 4. mandat skal gå til V eller C. Hvis valgforbundet skulle snuppe et 5. mandat, bør de konservative få det.

Socialistisk Folkeparti (F)

SF ligger ret solidt til ét mandat. Valgforbundet med A ligger til 5 mandater, og skulle de gå ned til 4 er det A som må æde tabet. Der er ca. 13% chance for at F kan få deres andet mandat, og det vil sandsynligvis være et de snupper internt i valgforbundet fra A.

Det ser ikke ud til at der er så stor risiko for at F får Brexit-mandatet.

Liberal Alliance (I)

Mnja, der er ikke så meget at sige. De er lang fra. En stemme på I ser ud til at være en stemme på V og C som de er i valgforbund med.

Dansk Folkeparti (O)

De er heldigvis nemme fordi de ikke har fundet sig et valgforbund. Umiddelbart står de ret sikkert til 2 mandater, men på en dårlig dag (16%) kunne de godt ryge helt ned på ét. Der er ikke specielt stor risiko for, at deres 2. mandat bliver Brexit-mandatet, men det kunne selvfølgelig ske.

Folkebevægelsen mod EU (N)

Folkebevægelsen kæmper på to fronter. De kæmper sammen med Enhedslisten for at deres valgforbund skal få to mandater (59% sandsynlighed). Skulle det imidlertid ikke lykkes, er kampen intern mod Enhedslisten om det enlige mandat. Der ligger de cirka lige.

Hvis valgforbundet får to mandater er der en rimelig chance for at det sidste er Brexit-mandatet, og så er det igen en intern kamp med Ø om hvem der får det.

Venstre (V)

Venstre ligger på vippen mellem 3 og 4 mandater. De er i valgforbund med C og I, og valgforbundet ligger ret solidt til 4 mandater. Kampen ligger derfor internt med C om det 4. mandat. V står til at få det, men det er tæt.

Skulle valgforbundet gå hen og få sit 5. mandat, så ser det ud til at Venstres 4. mandat er hjemme.

Enhedslisten (Ø)

Enhedslisten kæmper på to fronter. De kæmper sammen med Folkebevægelsen mod EU for at deres valgforbund skal få to mandater (59% sandsynlighed). Skulle det imidlertid ikke lykkes, er kampen intern mod Folkebevægelsen om det enlige mandat. Der ligger de cirka lige.

Hvis valgforbundet får to mandater er der en rimelig chance for at det sidste er Brexit-mandatet, og så er det igen en intern kamp med N om hvem der får det.

Alternativet (Å)

Alternativet er langt, langt fra at få et mandat. En stemme på Å er en stemme på B på grund af valgforbund.

0 Shares