Hvis der var valg til Europaparlamentet i morgen

Hvis der var valg til Europaparlamentet i morgen

20. maj 2019 0 Af kasperrisager

Valget til Europaparlamentet er desværre druknet godt og grundigt i valget til folketinget. Det vil vi råde bod på, med en enkelt lille artikel om EP-valget, og selvfølgelig nogle grafer med sandsynligheder.

En anden slags valg

Ved valget til Europaparlamentet skal vi vælge 14 medlemmer. Eller, det vil sige, vi skal vælge 13 som skal tage deres plads med det samme, og et ekstra mandat som skal indtage sin plads når Storbritannien en eller anden dag beslutter sig for at forlade EU sådan for alvor.

En særlig problemstilling ved dette valg er det lille antal mandater. Det gør en kæmpe forskel for et parti om de får ét eller to mandater, og et lille udsving i stemmeprocenter i kan udløse enten jubel eller skuffelse. Derfor vil vi gerne introducere en sandsynligheds-baseret prognose på samme måde som vi har for valget til folketinget.

Resultater først, disclaimers bagefter.

Sandsynlighed for antal mandater for hvert parti til EP-valget. Nul mandater er farvet orange. Mørkeblå angiver sandsynligheden for at partiets sidste mandat er Brexit-mandatet.

Start med at tage et kig på de radikale (B). De har omkring 70% sandsynlighed for at opnå ét mandat og omkring 30% for at opnå to mandater. Hvis de får to, er det dog overvejende sandsynligt at det var Brexit-mandatet de fik, og at deres andet mandat må vente med at indtage sin plads til briterne er smuttet.

Det ser ud til at være nogenlunde sikkert at A får 4 mandater, O får 2, F og Ø får 1 hver, og I og Å kommer ikke i nærheden. Neglebiderne ser ud til at være, om Folkebevægelsen mod EU og om de konservative får et mandat, sammen med Radikales 2. mandat og Venstres 4. mandat.

Hvem får så Brexit-mandatet? Lige nu ser det ud til at ligge lige mellem A, B og N.

Forbehold (det er jo EU-politik)

Desværre er der ikke nogen venlige sjæle der systematisk har indsamlet meningsmålinger fra tidligere EP-valg. og derfor har vi været nødt til at genbruge vores model for folketingsvalg.

Vi er heller ikke så godt dækket med friske meningsmålinger til Europaparlamentsvalget som til folketingsvalget, men vi har fundet fire. Det som er særligt ved dem i forhold til folketingsvalget er, at de kommer med mere forskellige resultater. Det virker som om meningsmålingsinstitutterne er enige om, hvordan man forudsiger et folketingsvalg, men ikke om EP-valget.

Den feature kommer med over i vores resultater fordi vores model bruger variabiliteten i meningsmålingerne som en indikator på usikkerhed. Vores model har derfor større usikkerhed på de enkelte partiers stemmeprocenter til EP-valget end til folketingsvalget.

Det sagt, så kan der være nogle forhold på spil i EP-valg som vi ikke får med fra vores model for folketingsvalget. Hvor vores prognose for folketingsvalg er ret god, hvis vi selv skal sige det, er vi derfor lidt mere ydmyge over for EP-prognosen.

Og som altid, så siger modellen noget om, hvad der ville ske hvis der var valg i morgen. Der kan stadig nå at flytte sig noget før på søndag.

0 Shares